torsdag 23 december 2010

Bok: Historien om IKEA - Bertil Torekull

IKEA är ett fenomen som jag misstänker att de flesta svenskar känner till och har en viss relation till på det. Billiga möbler, korv, heldagsprojekt och att gå in för att handla värmeljus för 39:- men komma ut ur butiken med saker för över tusenlappen är bara några av igenkänningspunkterna. Och var och varannan svensk känner också historien bakom det, en ung småländsk entreprenör vid namn Ingvar som sakteligen från grunden med hjärta och hjärna byggt upp ett miljardomsättande imperium. Vad kan då en journalistskriven biografi tillföra? En hel del för den intresserade, inte mycket för den som inte bryr sig.

Boken tar avstamp i Ingvar Kamprads antågande till Sverige vid tidigt 1900-tal och för oss sedan hyfsat kronologiskt genom tiden fram till idag. Kamrads väg som både kantats av guld, gröna skogar, motgångar och evigt slit. Vi får följa med på äventyr i bland annat Smålands skogar, Polen, Ryssland och in i framtiden.

Boken Historien om IKEA är i mina oinsatta ögon den sanna historien bakom IKEA sett ur Ingvar Kamprads ögon. Kamprad själv har bidragit med tankar, åsikter, anekdoter och texter och den som är ute efter ett rafflande thrillerdrama om en ung mans revolt mot samhället ála Ben Mezrichs The Accidential Billionaires letar på fel ställe. Nej, även om historien om IKEA är fascinerande så stannar Torekull i sanningen och tvistar inte till spänningen i spänningsmomenten eller för den sakens skull klipper bort de segare partierna. Läsaren måste på förhand bestämma sig för att 350 sidor om IKEA är intressant och om jag ska vara helt ärlig så kunde boken kortats ned lite, till förmån för ett bättre narrativ. Men sen är jag skadad av TV och är ingen sann bokläsare heller.

Läs den om du känner att det du fått lära dig om IKEA via modersmjölken inte räcker, annars kan du leva utan den.

/Sebastian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar